Nauka odkryła bardzo szczegółowo dobroć moringi. Moringa jest często nazywana drzewem życia. Roślina jest używana od tysiącleci ze względu na silne działanie przeciwutleniające i bioaktywne.
Moringa oleifera, jak jest naukowo nazywana, zawiera niezbędne aminokwasy, witaminy i minerały i oferuje wspaniałe korzyści lecznicze. Moringa jest pełna ważnych przeciwutleniaczy, które zwalczają stres oksydacyjny i powiązane z tym choroby. Roślina może zwalczyć stany zapalne i może pomóc w leczeniu raka i cukrzycy. Może również wzmacniać kości i poprawiać zdrowie mózgu. Stwierdzono, że korzeń moringi wywołuje śmierć komórek rakowych. Chociaż wszystkie części rośliny mogą zabijać komórki rakowe, korzeń okazał się najsilniejszy. Moringa może również odgrywać niezwykłą rolę w zapobieganiu i leczeniu nowotworów piersi i jelita grubego. Roślina zapobiega tworzeniu się i rozprzestrzenianiu komórek rakowych w ciele. Flawonoidy mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych. W ten sposób roślina odgrywa również rolę w leczeniu zapalnych chorób jelit. Przeciwzapalne właściwości moringi mogą również pomóc w łagodzeniu bólu reumatycznego. Najsilniejsze z fitochemikaliów, które zwalczają stany zapalne, obejmują flawonoidy i izotiocyjaniany. Ich potencjał przeciwzapalny jest tak intensywny, że badania podkreślają ich zdolność do zapobiegania lub leczenia stanów zapalnych oraz chorób, takich jak cukrzyca, astma i zapalenie stawów.
Wyciąg zawierający liście moringa może również obniżać poziomy ciśnienia krwi. Ten ekstrakt zmniejszał stres oksydacyjny i łagodził zaburzenia naczyniowe, ten efekt może potencjalnie zapobiegać chorobom serca. Moringa zawiera błonnik, który może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. Stwierdzono, że wzbogacenie diety cukrzycowej moringą obniża poziom glukozy we krwi na czczo. Moringa pomaga również obniżyć poziom cholesterolu, co może poprawić zdrowie serca. W badaniu stwierdzono, że roślina zwiększa wydalanie cholesterolu. Strąki są pełne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego.