Piece konwekcyjne pieką w jednolitej temperaturze w całej komorze, bez względu na to, gdzie znajduje się jedzenie. Wentylator równomiernie rozprowadza ciepło w całym piekarniku, pomagając nie tylko skrócić czas podgrzewania, ale także obniżyć całkowity czas gotowania i temperaturę.
Dmuchając gorące powietrze bezpośrednio na jedzenie, gotuje ono około 25% szybciej w zwykłym piecu. Zwiększa to wydajność i oznacza krótszy czas oczekiwania dla klientów. Będzie to bardzo istotne w przypadku dużych restauracji i stołówek, gdzie wydawanych jest wiele posiłków. Gdy ciepło naturalnie wzrasta, tradycyjne piece są zwykle cieplejsze na górze na dole, czyli tam gdzie znajdują się grzałki. Piece konwekcyjne cyrkulują ciepło, zapewniając stałą temperaturę w całej komorze piekarnika. Jest to szczególnie przydatne podczas gotowania dużych partii podobnych produktów, takich jak paszteciki czy rogaliki.
W przypadku mięsa soki zamykane są w środku a skórka staje się rumiana i chrupiąca, przez co przygotowywane mięsa w kuchniach konwekcyjnych mają wyjątkowy smak. Programowalny piec konwekcyjny umożliwia szefowi kuchni pełną kontrolę nad procesem gotowania z automatyczną regulacją temperatury i prędkości wentylatora za naciśnięciem jednego przycisku.
Będzie to niezwykle wygodne jeżeli posiłek wymaga różnej obróbki cieplnej na różnych etapach jego przygotowywania. Wówczas cały proces może zostać zaprogramowany, a w tym czasie kucharz może zając się przygotowywaniem innych potraw. Obecnie piece mogą także być wyposażone w dostęp do internetu, co pozwoli kontrolować je na odległość, jeżeli przykładowo będziemy chcieli zrobić dodatkowe zakupy. Wśród pieców znajdziemy modele o różnym przeznaczeniu, przykładowo mogą być to piece gastronomiczne – crispan, które posłużą do pieczenia pieczywa. Z pewnością im większą ilość półek dysponują tym lepiej, ponieważ przygotujemy większą ilość wypieków. Z pewnością każdy kucharz znajdzie obecnie na rynku piec jaki będzie mu odpowiadał. Znajdziemy tradycyjne piece, jak również konwekcyjne, zaawansowane technologicznie i bardziej proste modele.